dimecres, 28 de novembre de 2007

Cova dels Trabucaires

Sortida formada per en Pinilla, en Miquel, en Florenci, l'Albert, en Jose i en Ramon


07:45h. Hem deixat el cotxe a l’estacionament que trobem després del pont de Valentí i prenem el camí tancat amb una cadena (a l’esquerra) direcció al mas La Muntada.
08:03h. Deixem a la nostre dreta l’accés que ens portaria a creuar la riera.

08:08h. A la nostra esquerra podem veure el mas la Muntada. Deixem la pista a l’esquerra i seguim pel costat esquerra de la riera de Sant Aniol.
08:10h. Arribem al Gomarell(bassa captadora d'aigua). Creuem la riera i ara seguim pel costat dret.
08:30h. A la dreta del camí trobem el camí que ens portaria fins al Martanyà. Podem veure una creu pintada de color groc i dues branques que barren el pas.
08:40h. Hem arribat a la palanca que facilita el pas de la riera. Aquesta palanca ha estat construïda en substitució de la vella, que estava feta de trocs sobre el riu. Aquesta nova ha costat 21000 €. i el material ha estat traslladat amb helicòpter.
08:45h. Deixem el camí de Sant Aniol per anar a CAN BARRUFA. Prenem un camí a la nostre esquerra que està estesat i molt fressat.
Des d’aquest punt la pujada és notable i la vegetació es va fent més variable. Comencem amb una zona de boixos que dona pas a una varietat de vegetació formada per ginebres, pins, roures i faigs, principalment.
08:25h. A la nostre dreta ens trobem amb una plaça carbonera i poc després trobem una bifurcació que cal prendre a la dreta.
08:57h. Arribem a un petit pla i seguim pujant pel camí de l’esquerra.
09:00h. A la nostre esquerra trobem les runes del que havia estat una casa.
Seguim pujant seguint les marques grogues.
09:03h. Trobem un trencant, i a la nostre dreta hi ha un arbre amb dues creus pintades. Nosaltres hem de continuar a la dreta, per on hi ha les creus. Si seguíssim recta, el camí ens portaria a Talaixà o al Sant de la Núvia.
Des del camí ja podem veure CAN BARRUFA, ubicat a la nostre dreta.
De camí a Can barrufa i a la nostre esquerra, enfilat al marge, hi ha un castanyer immens. Amb la coda d’en Miquel l’hem mesurat i pot fer entre 10 i 11 metres de diàmetre.
Seguim planers fins a Can Barrufa.
09:40h. Arribem a CAN BARRUFA. El pis superior és obert i accessible.
A les 09:50h. Continuem el camí i ho fem des de darrera la casa tot pujant muntanya amunt.
09:55h. Deixem un trencant a l’esquerra amb marques vermelles.
09:57h. Arribem fins al peu d’una cinglera i ens dirigim a l’esquerra tot seguin els punts vermells.
10:00h. Ens trobem al passant del gamarús.
10:15h. Ens parem per esmorzar a peu de la cinglera. Tenim sota nostre l’ermita de Sant Aniol.
Després d’esmorzar baixem arran de cinglera i quan veiem el SALT DE LA CAPA, tenim dues opcions, a la dreta baixem al Salt del brull i a l’esquerra anem a la cova dels trabucaires. En aquesta ocasió ens dirigirem amunt, direcció a la cova.
Des d’aquest punt tenim una bona vista de la lleixa que arriba fins a la tuta del morts i més a la dreta a Can Llebre. Aquest és el punt on la novel·la “La Punyalada” situa la desfeta dels trabucaires.
Forta pujada enmig de les pedres i sempre arran de cinglera, que la tenim a la nostre esquerra. A mitja pujada cal prendre un camí a l’esquerra. Jo i en Florènci hem seguit pujant, erròniament, fins a trobar una plaça carbonera. La resta de grup que han seguit aquest camí a la dreta s’han estalviat una forta pujada i han arribat abans a la cova dels trabucaires.
Nosaltres en arribar a la plaça carbonera hem seguit el camí de la dreta.
Continuem la pujada tot enfilant-nos per una pedra fins al peu del cingle. Ara cal baixar arran de cingle com si volguéssim baixar al Salt del brull.
El camí que ens porta a la cova dels trabucaires és a la nostre esquerra i cal fer una grimpada per accedir-hi. És una bona idea portar una corda per facilitar aquesta tasca.
11:30h. COVA DELS TRABUCAIRES.
12:00h. Deixem la cova per anar al Salt de la capa. (La grimpada negativa té tela)
Seguim a peu de cingle baixant fins arribar a la riera. No podem separar-nos massa del cingle, tot i que en algun punt és inevitable.
13:00h. Salt de la Capa.
13:20h. Riera avall arribem al Salt del Brull.
13:33H. Per seguir la ruta hem de recular uns 50m. A peu de camí hi ha una placa de fusta que diu “CAMI DE SORTIDA” Ens esperen 30 min. d forta pujada fins a trobar el camí de Can Llebre. 14:03h. Camí de Can Llebre. El reconeixerem perquè hi ha una pedra amb una marca de color groc. Seguirem el camí avall.
14:10h. Ens aturem per dinar fina a les 14:32h.
Seguim la baixada pel mateix camí de Can Llebre.
14:43h. Arribem a una placeta (collet de Clarioles). A la dreta aniríem a Sant Aniol, a l’esquerra, que és per on anem nosaltres i on trobem marques vermelles, és el camí de les Comelles.
25m. Després hem de prendre el camí de la dreta, fins arribar a una pl. carbonera.
A la Pl. Carbonera hem d’agafar el camí que hi ha a la dreta, després a l’esquerra i poc després agafar el camí de la dreta que està marcat amb una creu vermella.
Arribem a la cruïlla de camins perfectament indicats amb un rètol (pal indicador).
15:10h. Arribem a la palanca de nova construcció que havíem vist al matí.
15:55h. Arribada.